Telif

Mahbûbü'l-kulûb

Yazar : Ali Şîr Nevâî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 116
Eser Adı Mahbûbü'l-kulûb
Müellif Tam Künyesi Nizâmeddin Ali b. Kiçkine Bahâdır el-Herevî en-Nevâî
Müellif Bilinen Kısa Adı Ali Şîr Nevâî
Yüzyıl (Hicri) 9.
Yüzyıl (Miladi) 15.
Vefat Tarihi Hicri 906
Vefat Tarihi Miladi 1502
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Lala İsmâil
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 00252
Varak Numarası 1b-115a vr.
Hattat-Müstensih Musa es-Semerkandî
Yazma Kayıt Yeri Mekke-Mısır
Yazma İstinsah Tarih 0966H
Yazı Türü Talik
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı İstanbul: Matbaa-i Amire, 1289.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri 906'da (1501) kaleme alınan tasavvufî ve ahlâkî muhtevalı bu eserde insanların kendi nefsinde, çevresinde ve uğraşlarında gözetmesi gereken birtakım ahlâkî hususlar ele alınır. Bu anlamda çeşitli meslek erbabı, bunların ahlâkî ve meslekî özellikleri ile kötü vasıflarının düzeltilmesi, herhangi bir bireyin kötü ve iyi ahlâkî vasıfları eserde işlenir. Müellif eserinin girişinde yaşadığı sürede edindiği ilmî, siyasî ve sosyal alandaki birikimlerini zikreder ve eseri bu birikimlerini toplum içindeki bu kesimlere aktarmak amacıyla kaleme alır. Bir mukaddime, üç kısım ve bir hâtimeden müteşekkil bu eserde müellif her fasılda konuyla alâkalı "beyit"e ve eser içerisinde de "kıt‘a", "rubâî", "mesnevî" başlıklı edebî türlere yer vermektedir.
Eserin Konu Başlıkları Mukaddime Birinci Kısım: Yaratılmışların halleri, fiilleri ve sözlerinin keyfiyyeti. 1-5. Fasl: Adaletli hükümdar, (ehil olmayan nâib/vekiller), zalim, cahil ve padişah, vezirler. 6-10. Fasl: (Ehil olmayan)/nâ-kābil sadırlar(sadrâzamlar), şeyhü'l-islâm. 11-15.Fasl: Hakimler, müftü ve fetvaları, müderrisler, doktorlar. 16-20. Fasl: Şairler, yazarlar, öğretmenler, imamlar, kârî'ler(kurrâ)/müezzinler 21-25. Fasl: Hafızlar, müzisyen ve şarkıcılar, kıssahanlar/kıssa okuyucuları, vâizler ve nasihat ehli, astronomi ile uğraşanlar(ehl-i nücûm). 26-30. Fasl: Ticaret ehli, çiftçiler, esnaflar, bekçiler/korumalar. 31-35. Fasl: Yetimler, garîbler, bakıma muhtaç insanlar, yüzsüz dilenciler, kuşçu ve avcılar. 36-40. Fasl: Hanımlar, şeyhler, harâbât ehli, dervişler. İkinci Kısım: Güzel fiiller ve çirkin, kötü huylar. 1-2. Bab: Tevbe, zühd. 3-4. Bab: Tevekkül, kanaat. 5-6. Bab: Sabır, tevâzu. 7-8. Bab: Zikir, teveccüh. 9-10. Bab: Rızâ, aşk. Üçüncü Kısım: Faydalı çeşitli konular (ahlâkî nasihatler)/güzel fiilerin sonuçları ve kötü huylar: Bu bölümde “tenbîh” şeklinde yazılan küçük başlıklar altında işlenen ahlâkî konular şunlardır: 1-5. Ucub, sehâvet, cömertlik ve fütüvvet (ehlinin) yolu, mürvvet, vefâ. 6-10. Hilm, Allah dostları, dert ehli, mecâzî aşk, fasık âlim. 11-15. Hükümdarlar ve ahlâkları, hikmet, unutkanlık ve hata, şaka, cimri. 16-20. Gençlik günleri(dönemleri), yaşlılık, faydalı yolculuk, nimetlere şükür, güzel konuşma. 21-26. Kâmil mürşit, yolculuk ve fayfaları, içkinin zararları, çok konuşma, bencillik, beden ve ruh sağlığı vb. Hâtime.
Eserin Telif Tarihi 0906H
Notlar Deaylı bilgi için bk. Mustafa Çağrıcı, “Mahbûbü’l-kulûb” DİA, XXVII, 328-329; Eserin Süleymaniye Ktp., Lala İsmâil Paşa, nr. 00252’deki nüshasının istinsahına Mekke’de başlanmış Mısır’da tamamlanmıştır; Mesul Müharrir M. Mirzaahmedova, Ali Şir Nevai: Mahbûbü’l-Kulub, Münşeât Vakfiyye, Taşkent: Özbekistan SSR Fenler Akademiyası, 1998.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk